Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych
Current requirements and results of grain feed quality monitoring
10.15199/61.2024.4.6
Waldemar Korol
Jolanta Rubaj
Sławomir Walczyński
Grażyna Bielecka
nr katalogowy: 149829
10.15199/61.2024.4.6
Streszczenie
Celem pracy było przedstawienie wyników badań podstawowych składników pokarmowych, makroelementów, mikroelementów i pierwiastków ślado wych oraz substancji niepożądanych i szkodliwych w ziarnie zbóż paszowych i produktach ubocznych, głównie otrębach pszennych i w mące paszowej pszennej. Badaniom poddano 153 próbki pasz zbożowych pozyskanych w latach 2020-2023. Zakres badań podstawowych składników pokarmowych obejmował surowe składniki, suchą masę, popiół, białko, tłuszcz i włókno oraz dodatkowo skrobię. Na podstawie wyników badań, oszacowano energię metaboliczną badanych pasz dla drobiu i świń. Oznaczone zawartości podstawowych składników pokarmowych w ziarnie zbóż były zbliżone do danych tabelarycznych. Wyniki badań składników pokarmowych, zwłaszcza włókna i skrobi oraz energii metabolicznej w mące pszennej były zbliżone do uzy skiwanych w otrębach pszennych jasnych, badanych w poprzednich latach. Zakres badań makroelementów obejmował badania fosforu, wapnia, sodu, potasu i magnezu, a w przypadku mikroelementów badano żelazo, mangan, cynk i miedź, a także pierwiastki śladowe, kobalt, molibden, selen i jod. Uzyskane wyniki były zgodne z danymi tabelarycznymi, z wyjątkiem sodu, w przypadku którego uzyskane zawartości okazały się wielokrotnie niższe od zamieszczonych w tabelach składu chemicznego pasz. Zakres badań substancji niepożądanych obejmował metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć), arsen i azotyny. Uzyskane wyniki badań były zgodne z zaleceniami i wynikami badań z lat poprzednich.
Abstract
The aim of the paper was presentation of test results of basic nutrients, macro- and microelements, trace elements and undesirable substances in feed grains and by-products, mainly wheat bran and wheat flour. Total number of 153 samples of grain feed collected in the years 2020-2023 were examined. The scope of testing of basic nutrients including dry mass and crude ingredients, ash, protein, fiber, fat and additional starch. Based on the test results, the metabolisable energy of the tested feed for poultry and pigs was estimated. Test results of basic nutrients in cereal grains were similar to the tabular data. The results of crude fiber and starch contents in small wheat bran were similar to those obtained in wheat flour investigated in previous years. The scope of macro- and microelements studies included phosphorus, calcium, magnesium, potassium, sodium, iron, manganese, zinc and copper as well as trace elements, cobalt, molybdenum, selenium and iodine. The results obtained were consistent with the tabular data, with the exception of sodium, for which the contents obtained were many times lower than those shown in the chemical composition table of feed. The scope of undesirable substances testing in cludes heavy metals (lead, cadmium, mercury), arsenic, fluorine and nitrites. Obtained results were consistent with recommendations and similar to test results obtained in the previous years.
Słowa kluczowe
zboża paszowe
produkty uboczne
podstawowy skład chemiczny
makroelementy
mikroelementy
pierwiastki śladowe
substancje niepożądane
Keywords
grain feed
cereal by-products
basic nutrients
macro- and microelements
trace elements
undesirable substances
Bibliografia
[1] Dyrektywa 2002/32/We Parlamentu eu ropejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. ws. substancji niepożądanych w paszach zwierzęcych – Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10. [2] european Table of energy Values for Poul try Feedstuffs, 3rd edition 1989. [3] Guidance document on the handling of analytical tolerance in the assessment of test results in official feed control. VDLUFA, Ref. Ares. 2019. 4677281- 18/07/2019. [4] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj, S. Walczyń ski. 2019. Stwierdzanie zgodności przez laboratorium w zakresie badań jakości handlowej pasz – sposoby postępowania. Pasze Przemysłowe, 28, 2: 68-76. [5] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj. 2019. Pro dukty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe – ocena jakości i wymagania. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4: 38-41, [6] Korol W., G. Bielecka, J. Rubaj. 2020. Ja kość produktów ubocznych młynarstwa na cele paszowe w świetle nowych wymagań w zakresie stwierdzeń zgodności. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 3, 37-40. [7] PN-eN ISO/IeC 17025:2018-02. Ogólne wymagania dotyczące kompetencji labo ratoriów badawczych i wzorcujących. [8] PN-eN 16206:2012. Pasze – Oznaczanie arsenu metodą absorpcyjnej spektrome trii atomowej z generowaniem wodor ków (hGAAS) po trawieniu ciśnieniowym z zastosowaniem mikrofal (trawienie 65% kwasem azotowym(V) i 30 % nadtlenkiem wodoru. [9] PN-eN 15550:2009. Pasze – Oznacza nie kadmu i ołowiu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z zastosowaniem kuwety grafitowej (GF-AAS) po mineraliza cji ciśnieniowej. [10] PN-eN 16277:2012 Pasze – metody pobie rania próbek i analiz – Oznaczanie rtęci me todą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z wykorzystaniem zimnych par (CV-AAS) po trawieniu ciśnieniowym z zastosowaniem mikrofal (ekstrakcja 65% kwasem azoto wym i 30% nadtlenkiem wodoru). [11] PN-92/A-75112:1992. Owoce, warzywa i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów. [12] PN – eN 16159 Pasze – Oznaczanie se lenu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z generowaniem wodorków ( hGAAS) po trawieniu z zastosowaniem mikrofal (trawienie 65 % kwasem azotowym(V) i 30 % nadtlenkiem wodoru) (do analizy selenu jako dodatku paszowego) [13] PN – eN 16279: Pasze – Oznaczanie zawar tości fluorku metodą elektrody jonoselek tywnej (ISe) po wcześniejszym traktowaniu kwasem chlorowodorowym [14] PN – eN 17050 Pasze – Metody pobierania próbek i analiz – Oznaczanie jodu w pa szach metodą ICP-MS [15] PN – eN ISO 6869 Pasze: Oznaczanie zawartości wapnia, miedzi, żelaza, ma gnezu, manganu, potasu, sodu i cynku. Metoda absorpcyjnej spektrometrii ato mowej [16] PN-ISO 12099:2017 Pasze, ziarno zbóż i produkty przemiału. Wytyczne stosowa nia spektrometrii bliskiej podczerwieni. [17] Raw Material Compendium. A compilation of worldwide data sources. Novus Interna tional, Brussels 1996. [18] Rozporządzenie Komisji (We) nr 152/2009 ustanawiające metody pobierania pró bek i dokonywania analiz do celów urzę dowej kontroli pasz. Dz. Urz. Ue L 54/1 z 26.02.2009 [19] Rozporządzenie Komisji (Ue) nr 691/2013 z dnia 19 lipca 2013 r. zmieniającym roz porządzenie (We) nr 152/2009 w odniesie niu do metod pobierania próbek i dokony wania analiz. [20] Rozporządzenie Komisji (Ue) 2022/1104 zmieniające Rozporządzenie (Ue) nr 68/2013 w sprawie katalogu materiałów paszowych – Dz. Urz. Ue L 177/4 z 4.7.2022. [21] Rozporządzenie Komisji (Ue) nr 2017/2279 zmieniające załączniki II, IV, VI, VII i VIII do rozporządzenia Parlamentu europejskie go i Rady (We) nr 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz – Dz. Urz. Ue L 328/3 z 12.12.2017. [22] Rozporządzenie MRiRW z dnia 10 lipca 2015 r. zmieniające rozporządzenie w spra wie zawartości substancji niepożądanych w paszach – Dz. U. poz. 1141 z 12.08.2015 r. [23] Rynek Pasz. Stan i perspektywy. Nr 45 – październik 2023. IeRiGż Warszawa. [24] Tabele składu chemicznego i wartości po karmowej pasz krajowych. Baza Danych Pasz Krajowych, IZPIB Kraków – Balice 2015. [25] Wytyczne dotyczące zasad podejmo wania decyzji i stwierdzeń zgodności. ILAC-G8:09/2019 www.pca.gov.pl [26] VDLUFA Method Book Volume III, The chemical analysis of feedstuffs, 3. edition 1976, 8. Suppl 2012. Analytical toleran ces. 32.1. VDLUFA-Publisher, Darmstadt, 2012. [27] Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmo wa pasz dla świń. Normy żywienia świń. Praca zbiorowa pod red. e.R. Greli i J. Sko miała. IFżZ Jabłonna 2014. [28] Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmo wa pasz dla drobiu. Praca zbiorowa pod red. S. Smulikowskiej i A. Rutkowskiego. IFżZ, Jabłonna 2018.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 149829
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH